Economania.nl & Bosminator.nl - Economie in jouw tempo...

Economie - lessen & uitleg

Examen

Je gebruikt katern 2 t/m 7 voor de voorbereiding van je examen. Gebruik ook onze geheime pagina voor snelle stappen. De samenvattingen staan hier ook. App mij als je de geheime pagina niet meer weet te vinden.

Lees in de syllabus Economie wat je allemaal moet weten voor dit vak.

Klik HIER voor de syllabus

LET OP! Doe in ieder geval de examens van 2023 tijdvak 1 en 2!

Dit zijn namelijk de examens met dezelfde inhoud als het aankomende examen. Eerdere examens zijn niet helemaal representatief (grotendeels wel, maar check even naast de syllabus, die is namelijk sinds vorig jaar gewijzigd)

HOE KUN JE TE WERK GAAN BIJ HET LEREN?

Stap 1

Begin op tijd. Het is namelijk veel stof.

Stap 2

Bekijk de katernen nog eens. Lees de teksten en leg steeds aan jezelf uit wat er aan de hand is, wie er betrokken is, waarom het gebeurt, hoe men reageert, wat het kost en oplevert, wat gevolgen zijn van bepaalde acties, wat oplossingen zijn...enzovoort. Leg het aan jezelf uit en schrijf het eventueel op om nog eens na te lezen. (Dit is anders dan een samenvatting, waarbij je gewoon allerlei rijtjes overschrijft en er eigenlijk niets in je hoofd gebeurt)

Stap 3

Zorg dat je de begrippen voldoende begrijpt. Deze begrippen heb je nodig om correcte antwoorden te geven. Als je het juiste begrip kent, heb je ook minder woorden nodig, dus kun je sneller en beter antwoorden.

Gebruik hiervoor bijvoorbeeld het boekje met de begrippen die je minimaal moet kennen.(heb je van mij gekregen in de klas)

Klik HIER om dat boekje te downloaden

Je kunt de begrippen die je niet begrijpt opzoeken en bestuderen in de katernen of op onze geheime pagina bij de samenvattingen. Google is ook prima.

Je kunt dan heel makkelijk per onderdeel voorbereiden.

Schrijf in je begrippenboekje in je eigen woorden de uitleg. Vertel het aan jezelf!

Stap 4

Analyseer wat je al kan!

Verder maak je het examen zoals in de klas besproken. Het gemaakte examen kijk je na en je vult de punten in. Na het invullen klik je op rapport bekijken en zie je in welke onderdelen je goed bent en waar je nog in kunt verbeteren. 

Je gaat natuurlijk hard aan het werk met dat onderdeel wat je het minst goed beheerst (dus terug naar stap 2). Je maakt dan de grootste stappen!

Klik HIER voor het oefenexamen en voor het rapport (DIT IS ZEER GOED OM SWS TE DOEN!!!)

Stap 5

En dan heel belangrijk:

Oefen met meerdere examens en kijk direct - per vraag/onderdeel- naar het antwoord. Doe het desnoods in je hoofd.(dus zonder steeds je antwoord helemaal op te schrijven)..MAAR......

LEES STEEDS HET ANTWOORD UIT HET CORRECTIEVOORSCHRIFT. DAAR LEER JE VAN!!!

Bekijk het antwoord. Als het antwoord goed is kijk je of jouw redenering wel logisch is en overeenkomt met het antwoordmodel. Als je antwoord NIET goed is, bestudeer de vraag nog eens, kijk naar het antwoordmodel en probeer de logica te begrijpen. Leg het jezelf nog eens uit en bedenk hoe je zo'n zelfde vraag op het examen zou beantwoorden als je toevallig deze vraag weer krijgt (in een andere vorm).

Bedenk dat er maar een beperkt aantal vragen mogelijk is en dat de kans dus groot is dat je een vraag krijgt op het examen die heel erg lijkt op de vragen die je nu oefent met het maken van de oude eindexamens!

Oefenen, oefenen, oefenen......(minimaal 3 examens). Je weet steeds beter wat er van je verwacht wordt en je wordt steeds handiger in het geven van antwoorden. Je zult het zien!!

Uiteindelijk wordt het misschien zelfs leuk om het eindexamen te maken......zeker als je goed voorbereid bent!


Heel handig op Youtube

Op Youtube staan veel filmpjes van economie met Jos. Hij geeft steeds per domein uitleg. Hieronder staat een link naar het eerste filmpje. Als het goed is verschijnt er na het filmpje een afspeellijst naar de volgende filmpjes. Als je even lui wil leren is dit een mooie manier....

Klik HIER voor de link naar economie met Jos voor havo examens

EXTRA

Klik hier voor de powerpoint met korte uitleg en daarna een aantal vragen van het economie-examen van 2022 eerste tijdvak.