PTA 1
Het eerste PTA is na de herfstvakantie.
LET OP! De PTA cijfers die je dit jaar haalt tellen voor de helft mee voor volgend jaar. De andere helft haal je volgend jaar.
Voorbeeld: Je haalt dit jaar gemiddeld een 6,5 voor economie en je haalt volgend jaar gemiddeld een 7,5, dan word je PTA cijfer dus een 7((6,5+7,5):2).
Deze 7 telt weer voor de helft mee voor je eindexamen. Stel dus dat je voor je eindexamen een 6 haalt, dan wordt je eindcijfer een 6,5 ((7+6):2). Als je vragen hebt hierover, kom dan even bij mij langs.
Je moet leren:
Katern 1 helemaal
Katern 2 Alleen Hoofdstuk 1 (Vraag)
Tips:
- Bestudeer de tekst, kijk Youtubefilmpjes van deze site of zoek zelf als je iets niet begrijpt.
- Maak alle integratieopdrachten! Aan het einde van elke paragraaf staat een integratieopdracht.(in totaal dus 11 opdrachten). Deze opdrachten hebben betrekking op de hele paragraaf. Kijk de opgaven direct na. Blader vervolgens door de herhalingsopdrachten en kijk welke opdracht je nog kan maken over de stof die je lastig vindt. Zie het als een uitdaging! Los de "puzzel" op en kijk naar het antwoord. Goed is mooi, Fout? Bestudeer wat er aan de hand is, zoek de logica, maak er een logisch verhaal van. Maak daarna nog eens een opdracht die er op lijkt. Waarschijnlijk gaat het nu beter omdat je zojuist intensief geoefend hebt!
- Maak de digitale proeftoets nog eens.Via deze site of van de methode. Ga dan via Magister naar leermiddelen en kies voor pincode. Je kunt dan de proeftoets maken en zelf bekijken hoe goed je die gemaakt hebt.
DIT KUN JE VERWACHTEN:
12 tot 13 vragen per hoofdstuk. (Schaarste en ruil, Ruilen en geld, Markt:vraag)
- Je moet de begrippen kennen; deze worden af en toe gevraagd.
- Je moet weten wat opofferingskosten zijn en hier kleine berekeningen mee maken.
- Je moet de verschillende uitgaven kennen.
- Je moet procenten kunnen maken.
- Budgetlijnen komen aan de orde
- Indexcijfers
- Productie
- Functies van geld
- Geldschepping en een balans lezen
- Liquiditeitspositie berekenen
- Vraaglijnen tekenen en lezen
- Prijselasticiteit en inkomenselasticiteit
- Rekenen met vergelijkingen en de positieve en negatieve verbanden zien
LET OP: Het is een lange toets, maar het voordeel is dat als je een vraag niet weet dat je nog lekker veel kan scoren op de andere vragen. Blijf niet te lang hangen bij 1 vraag. Weet je het even niet , laat dan ruimte over en vul die vraag later in.
Je mag altijd een vraag appen via Teams als je in paniek bent.
Succes met leren!
Groet,
Jeroen Bos
Klik HIER voor de vragen over jouw voorbereiding en de voorspelling van jouw cijfers